Złych pizzerii nie brakuje…

Pizza stała się jedną z naszych ulubionych potraw, nieodłącznym elementem wielu spotkań rodzinnych, w gronie znajomych, weekendowych imprez i nie tylko. Jak grzyby po deszczu rosną więc nowe pizzerie – Bytom, Gliwice, Warszawa czy Słupsk – gdzie nie spojrzeć na mapie Polski, wszędzie pizzerii jest pod dostatkiem. W jednych trudno znaleźć wolny stolik, w innych – pustki. Od razu widać, gdzie zjemy dobrze, a gdzie – niekoniecznie.

Główne grzechy pizzerii

Pizza jest potrawą kuchni włoskiej, dlatego jeśli ktoś chce otworzyć pizzerię, powinien wcześniej mieć okazję być we Włoszech i skosztować prawdziwej włoskiej pizzy oraz podpatrzeć proces jej przygotowania. To pomoże w osiągnięciu gastronomicznego sukcesu i z pewnością zostanie docenione przez klientów. Niestety, dania serwowane przez wiele pizzerii nie mają nic wspólnego z włoskim specjałem. Serwują raczej dania a la pizza, których podobieństwo do oryginału szybko się wyczerpuje. Gdzie najczęściej są popełniane błędy w trakcie przygotowywania pizzy?

Ciasto

Ciasto do pizzy to absolutna podstawa, a to przy jego przygotowaniu popełniana jest masa błędów. Zły dobór składników, złe proporcje, złe przygotowanie – począwszy od czasu i metody, na wypieku kończąc. To właśnie przy wyrobie ciasta do pizzy można popełnić najwięcej błędów – i niestety, często są one popełniane, a każdy z nich rzutuje na ostateczną jakość pizzy i jej smak.

Sos

Sos pomidorowy to kolejna podstawa każdej pizzy i tutaj również nietrudno o błędy. Często, by przyspieszyć i obniżyć koszty wyrobu pizzy, sięga się po gotowe sosy, których jakość zwykle pozostawia wiele do życzenia. To najprostszy sposób do tego, by pizzę zepsuć. Niestety błąd ten popełniają liczne pizzerie – Bytom nie jest tutaj żadnym wyjątkiem. Nawet robiąc sos samemu można go zepsuć – wystarczą złe proporcje składników, a przede wszystkim – niedbały ich dobór.

Ser i inne dodatki

W tej kwestii jest również popełniana największa masa błędów, z których najczęstszym jest słaba jakość produktów. Niższej jakości produkty są tańsze i bardzo łatwo dostępne, wydaje się zatem, że zrobienie zakupów do pizzerii będzie szybkie i tanie, dzięki czemu mając nawet bardzo niskie ceny w menu, można będzie nieźle zarobić na sprzedaży pizzy. Niestety, nie jest trudno wyczuć w smaku, że użyto kiepskich składników, a to bardzo łatwo zniechęca klientów. Mimo tego błąd ten notorycznie popełniają kolejne pizzerie. Bytom i inne miasta są pełne pizzerii, w których pracuje się z pasją i dba się o jakość, dlatego też chcąc osiągnąć sukces, nie ma co oszczędzać na produktach.

2 myśli w temacie “Złych pizzerii nie brakuje…

Dodaj komentarz