Dieta a aparat ortodontyczny – jak przeskoczyć ograniczenia?

Noszenie aparatu ortodontycznego to proces długotrwały i pod pewnymi względami ograniczający dla pacjenta, jednak przynoszący ostatecznie świetne efekty, dla których warto się poświęcić. Najwięcej ograniczeń ma oczywiście związek z dietą, co potwierdzi każdy ortodonta. Bielsko jest miastem, w którym tym razem postanowiliśmy dowiedzieć się, czy można jakoś przeskoczyć dietetyczne ograniczenia obowiązujące przy noszeniu aparatu.

ortodonta bielsko co jeść

Czego nie wolno jeść, nosząc aparat ortodontyczny?

Żeby wiedzieć, jak przeskoczyć ograniczenia, trzeba najpierw je znać. Osoby, które od dłuższego czasu leczą się ortodontycznie, wiedzą, jakie rodzaje potraw są dla nich zakazane, jednak ci, którzy dopiero podejmują się leczenia lub stoją jeszcze przed decyzją o nim, mogą tego nie wiedzieć. Nosząc aparat ortodontyczny, trzeba unikać trzech grup produktów: oblepiających zęby, twardych oraz próchnicotwórczych. Produkty oblepiające zęby to m.in. toffi, krówki, batony, żelki, chrupki, ciągnący ser i guma do żucia. Po ich spożyciu domycie zębów i aparatu będzie bardzo trudne, a czasem wręcz niemożliwe w domowych warunkach. Twarde produkty mogą uszkodzić aparat (np. doprowadzić do odklejenia zamków), z tego powodu powinniśmy ich unikać. Są to m.in. jabłka, gruszki, marchewki, a także orzechy. Próchnicotwórcze są przede wszystkim produkty zawierające sporo cukru, a więc wszelkiego rodzaju kupne słodycze oraz dosładzane soki i napoje. Warto w ogóle z nich zrezygnować, bo w trakcie noszenia aparatu łatwiej nabawić się próchnicy, a już na pewno nie spożywać ich, jeśli nie mamy możliwości natychmiastowego umycia zębów.

jabłka

Czy ograniczenia można ominąć?

Warto zauważyć, że większość produktów zakazanych w trakcie noszenia aparatu jest zwyczajnie niezdrowa i opłaca się z nich rezygnować również dla zdrowia i dobrej figury. Bardzo zdrowe są jednak orzechy oraz wszystkie, również te twarde, warzywa i owoce – i z nich akurat szkoda rezygnować. Wiedząc, jak je przygotować, możemy skorzystać z bogactwa witamin i minerałów, które w nich tkwią. Nie jest to trudne: jabłka czy gruszki możemy zapiec w piekarniku lub ugotować na kompot, marchewkę również można ugotować. Jak jednak spożywać orzechy? Jeśli zależy nam na skorzystaniu z ich prozdrowotnych właściwości, możemy spożywać je starte bądź w płatkach. Taki sposób polecił nam jeden z rozmawiających z nami ortodonta. Bielsko jest miejscem, gdzie bez trudu kupimy tarte orzechy (m.in. włoskie i migdały), więc nosząc aparat nie musimy całkowicie wykluczać ich z diety.

Dodaj komentarz